Grafomán hajlamaim eddigi megnyilvánulásai:

  • Keserű pirula
  • Ölelj át
  • Magyar orvos Ikeaországban

2010. május 1., szombat

Pszichomókus, az meg ki?

A könyvemben ígértem egy rövid szösszenetet arról mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. A tapasztalat az, hogy ezt a kettőt rendszeresen keverik az emberek, ami nem csoda, elvégre van átfedés a munkájuk között, de messze nem ugyanaz. Akkor lássuk.
A pszichológus a bölcsészkarra jár öt évig (illetve lehet hogy manapság már tovább is járhat, az én időmben még ennyi ideig tartott a képzés) azaz ELTE és társai. A pszichológus nem orvos, nem ír gyógyszert. Ha jól emlékszem akkor az egyetem öt éve után jogosult a pszichológus cím használatára és később van lehetősége szakosodni.
A pszichiáter orvos, ezért ő az orvosi egyetemet koptatja hat évig - majd miután az egyetem elvégeztével általános orvos lett - van lehetősége szakosodni sebésznek, bőrgyógyásznak vagy éppen pszichiáternek. Öt év elteltével a szakvizsga letételével válik szakorvossá. Mint orvosnak van joga gyógyszert rendelni és bizonyos törvény szabályozta esetekben kényszerkezelést alkalmazni.
A mai képzési forma szerint egyből az egyetem elvégzése után lehet választani, hogy a pszichiátria mely ágával kíván az illető foglalkozni, felnőttekkel, gyermekekkel vagy éppen igazságügyi vonalon képzeli el a jövőjét. Pár éve ez utóbbi kettő még ráépített szakvizsga volt, azaz első körben felnőtt pszichiáteri szakvizsgát kellett szerezni. (ugyanakkor miután évek óta nincs szerencsém a magyar szakorvosképzéshez, előfordulhat hogy az igazságügyi pszichiátria továbbra is ráépített szakvizsga, itt északon a kezdetektől külön van)
Szerencsés esetben a pszichológus-pszichiáter együtt tud dolgozni sárdobálás és egymás lehülyézése nélkül. Kevésbé szerencsés esetben nem.
Elő-előfordul, hogy egyes pszichológusok úgy gondolják, hogy pszichiáterekre és gyógyszerekre nincs szükség és tévesztik meg ezzel a laikusokat. Ugyanakkor valóban előfordul, hogy nem minden esetben optimális/szükséges a gyógyszerelés.
Ahogy az is előfordul, hogy egyes pszichológusok évekig aszalják a betegeket akik évekig járnak a terápiába és nem lesznek jobban.
Nem könnyű ez. Nem is fogom tudni a tutit megmondani, hogy hogyan kellene, de van még mit javítani mindkét oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése