Grafomán hajlamaim eddigi megnyilvánulásai:

  • Keserű pirula
  • Ölelj át
  • Magyar orvos Ikeaországban

2009. augusztus 3., hétfő

122/2009

Ez egy kormányrendelet. A legújabb kedvencem. Az egészségügyi felsőfokú szakirányú képzésről azaz a szakorvosképzésről.
Lássuk a tényeket.
Az orvosi egyetem hat éves. Ez a hat év a legkevésbé sem móka és kacagás, hanem piszok kemény munka. Az évközi gyakorlatokon kívül nyaranta pedig minimum négy hetet kórházban kell tölteni valamilyen gyakorlaton. Akinek van még utóvizsgája annak pechje van, tanulhat a napi munka után.
No de egyszer csak letelik a hat év is, szerencsés esetben a szóbeli és az írásbeli valamint a gyakorlati államvizsgát is abszolválta a hallgató és így jogosulttá vált a doktori cím használatára.
Ekkor még általános, azaz szakképesítés nélküli orvos. Preferenciájától függően választhat hogy fülész lesz, aneszteziológus, nőgyógyász, pszichiáter vagy éppenséggel patológus.
Az ifjú doktornak –hogy elkezdhesse a szakképzést- először rezidenssé azaz központi gyakornokká kell válnia és ebben a minőségében dolgoznia két évet, majd ez után következik a voltaképpeni szakképzés további három évig. Azaz ha 18 évesen felvették az egyetemre, nem ismételt évet, nem szült gyereket, csak tanult és dolgozott akkor legkorábban a hat év egyetem plusz az ötéves szakképzés után 29 évesen lesz valaki szakorvos.
Az orvosi fizetésekről hihetetlen mennyiségű tévhit és pletyka kering.
A közalkalmazotti bértábla szerint kapják az adózott fizetésüket. Jogállamban csak ez lenne, na de ettől Magyarország fényévekre található és él még a balkáni paraszolvencia rendszere, amikor a betegek vagy „hálából” utólag vagy a jobb ellátás reményében előre az orvos zsebébe dugdosnak x összeget. Ez az amit senki sem tud mennyi. Az azonban egészen biztos, hogy vannak, akik remekül megélnek ebből az adózatlan forrásból és vannak olyan orvosok is akik csak hírből ismerik.
Véleményem szerint már régen meg kellett volna szüntetni ezt a mutyizós rendszert, betiltani a paraszolvenciát és tanult emberhez méltó fizetést biztosítani az orvosoknak.
Erre a rendszerváltás óta egy kormány sem érzett indíttatást, miért is tette volna, egyszerűbb és költségkímélőbb ha a betegek fizetnek közvetlenül az orvosnak, mellesleg lehet propagandaszerűen szidni a burzsuj orvosokat akik ki se látszanak a pénzükből.
Aki olvasta a Keserű pirulát, az tudja, milyen fiatal orvosnak lenni.
Tudja azt is, hogy miért merül fel az emberben, hogy külföldön próbáljon szerencsét.
Mi van külföldön?
Jobb munkakörülmények, fizetett ügyelet, valódi orvosi munka (nem beteghordás-betegszállítás-zárójelentés saját kézzel írás mint a magyar kórházakban) semmi paraszolvencia, ugyanakkor emberi fizetés.
Mennyi az az annyi? Svéd számokat tudok mondani, egy egyetemről kikerült orvos 26-28 000 koronát kap havonta (bruttó) ez az összeg két év múlva 33-38 000 koronára nő, a szakorvosok fizetése pedig 50-60 000 korona havonta. Nettóban kb 20, 25 illetve 40 000 korona marad meg, tessék beszorozni az aktuális árfolyammal (1 svéd korona kb 27 magyar forint).
Ezért a pénzért pedig napi 8 órát kell dolgozni, nem tizet meg tizenkettőt. Az ügyeleteket szintén kifizetik és még a pihenőidő is biztosított.
Mielőtt bárki azt hinné, a külföld maga a Kánaán, nem így van, de orvosnak lenni lényegesen jobb Európa északi/nyugati részén.
Itt kapcsolódik be ez a kedves kis rendelet, amit nemrég hozott a kormány. Eszerint ugyanis az egyetemet végzett orvos a szakképzést követően négy évig köteles Magyarországon közellátásban (azaz nem magánrendelésen) dolgozni különben visszafizetheti a szakorvosi képzésére fordított milliós nagyságrendű összeget. (Amit őszintén szólva nem értek hogy hoztak ki, hiszen a szakorvosképzés alatt DOLGOZIK az orvos)
Jól van-e ez így? Igazságos? Szükséges?
Magyarország EU-tagállam, vagy mi a szösz…..hogy is volt azzal a négy alapszabadsággal (áru, tőke, szolgáltatások, munkavállalók szabad áramlása) t. kormány?
Mert ez EU-alapelvek szerint nem lehet korlátozni, hogy az orvos, a fodrász, a pincér vagy éppen a közgazdász ott dolgozzon ahol akar. Furcsamód mégis csak az orvosok nem mehetnek oda ahova akarnak.
Jaaaa, hogy a betegellátás államérdek? Ezért kell ilyen szovjet-ázsiai adminisztratív eszközökkel idekötni a dógozót, mert megpattanna?
Miért csak a piacképes diplomásokat tartják itt? Orvoshiány van? Úgy értem valódi hiány? Mert nagyon tudnak nyilatkozni, hogy ilyen meg olyan orvoshiány van, de arra még senki nem gondolt, hogy ha az orvosnak kizárólag a betegellátással kellene foglalkoznia, nem útiköltségpapírt írni (mert ehhez nem kell egyetem) meg a (volt) vizitdíjat beszedni, akkor több ideje lenne arra, ami a dolga, hogy orvos legyen.
Ha nem lenne a betegre-orvosra egyaránt megalázó, törvénytelen, igazságtalan paraszolvencia, hanem a beteg biztos lehetne benne, hogy jó ellátást kap anélkül, hogy csőre töltött borítékkal szalad orvoshoz, ha az orvos is tudná, hogy az adózott fizetése arányban lenne az általa végzett munkával akkor az ilyen rendeletekre nem lenne szükség.
Csakhogy ha valami, akkor ez legkevésbé sem a cél. Amíg össze lehet ugrasztani a betegeket az orvosokkal addig ne várja senki, hogy itt egyszer rend lesz.
A kormány meg magasról tesz az EU-elvekre. Azt nem feltételezem, hogy egy olyan koma sincs a kormányban aki ne hallott volna róluk, de hogy senkit nem érdekel az egészen bizonyos.
Külön csemege, hogy a rendelet nem kizárólag azokra vonatkozik, akik most végeznek, hanem jogkövetkezményeket ró azokra is, akik még csak most járnak az egyetemre. Ez is kifejezetten demokratikus.
Az egész helyzet nagyon emlékeztet 1999-re, amikor bevezették a központi gyakornoki rendszert, ott se nagyon izgatott senkit, hogy mit gondolnak az egyetemisták és milyen következményei lesznek az ötletelésnek. Egy biztos lett neki, hogy én nem dolgozom Magyarországon.
Az én széplelkemet az is nagyon bántja ahogy ezt az egészet a t. kormány elképzelte. A kormány elképzelése az én olvasatomban: a sok burzsuj orvosnak nem elég a paraszolvencia (pedig örülnének neki) ők külföldre mennek, na ezt nem hagyjuk, végzés után kilenc évig itt KELL dolgozzanak, különben fizessék vissza a rájuk fordított pénzt. Nem fognak ránk szavazni a betegek ha jönnek a hottentotta doktorok.
A dolog úgy fest, hogy egész Európában kevés az orvos. Nincs aki orvos akar lenni. Sok a meló. Kisebb felelősséggel járó munkából is kiválóan meg lehet élni. Aztán az európai doki is olyan hogy oda megy, ahol több a zseton, a brit, norvég, svéd doki megy jenkiföldre, a helyükre meg jönnek a pakisztáni, afrikai, lengyel, magyar doktorok. A brit, norvég, svéd választópolgár nem etethető azzal, hogy nem lesz orvos. Nem kreált ellensége az orvos senkinek, mindenki tudja, hogy szükség van rájuk. Továbbá ezekben az országokban a demokráciának hagyománya van, egy politikusnak sem jutna eszébe, hogy akár az orvosait, akár mást rendeleti úton megpróbáljon helyben maradásra kényszeríteni. Ott tudja mindenki, hogy az orvosi munkának értéke van, amit tetszik vagy nem, de meg kell fizetni. Ha nincs doki, akkor megveszik külföldről. Az állampolgár adóját többek között arra használják, hogy megtanítsák angolul-svédül a külföldi doktort. Tudja mindenki, hogy a pénz beszél a kutya ugat és ha akarnak valamit annak meg is kell fizetni az árát. Egy ilyen 122/2009-hez hasonló gyöngyszem el sem jutna a rendelet formáig, mert még a puszta gondolatára is kongatnák a választópolgárok a vészharangot és sikoltoznának a jogvédők, hogy micsoda elnyomásra készül a kormány és ez nem megengedhető.
Ehhez képest Magyarországon az orvosokat kivéve mindenki hallgat, talán még gratulál is, hogy végre egy jó intézkedés. Csak azt nem veszik észre, hogy miről is szól ez, az elvek és az igazságosság sárba tiprása csak egy dolog, a módszer meg a másik, hogy ebben az országban ezt is meg lehet tenni, mert hagyják.
Van-e megoldás? Van bizony, már elmondtam. Ajánlom a t. kormány figyelmébe. A fiatal kollégáknak pedig a következőt javaslom: menjenek külföldre rögtön végzés után, ne vágjanak bele a magyar szakképzésbe. Külföldön is lehet szakvizsgázni. Igen, nehezebb nem szakorvosként munkát találni (tudja ezt az is aki ezt a rendeletet kitalálta) de nem lehetetlen. Aztán aki nem bírja máshol elképzelni az életét az még mindig visszajöhet, de szakorvosként több esélye lesz jobb állást találni mint rezidensként.
Elfelé menni viszont úgy tűnik egyre nehezebb. Addig menjetek, amíg lehet. A szögesdrót határok ma is léteznek. A fejekben is és a kormány cselekedeteiben is.

2 megjegyzés:

  1. Elolvastam a jogszabályt, és nehezen térek magamhoz.
    Szakképzés. A szakképzés képzési költségei. Azok mik lennének? Pontosan. A bérezés amiért az orvos dolgozik? A tutornak, mentornak fizetett havi fix? Amiért semmit nem tesz? Amiért cserébe fogalma sincs, hogy egyáltalán kit is kéne képeznie?
    Mert szakorvosKÉPZÉS Magyarországon nincs. Rezidensek ügyelnek, dolgoznak önállóan, szakmai felügyelet nélkül, akár pár hónappal, héttel azután, hogy kikerülnek az egyetemről.
    Frissen végzett orvosok vállalják, hogy miközben 8 órát dolgoznak egy adott osztályon, és ügyelnek mellette, aközben "csak" ügyeleti megbízásos szerződéssel rendelkeznek. Kórházak alkalmaznak úgy rezidenseket, hogy egy 8 órás állást két rezidenssel töltetnek be, hogy amíg az egyik egy másik intézményben kirendelt gyakorlatát tölti, addig a másik dolgozik náluk, és fordítva. Persze 4 órás bérezésért. Képzés pedig nincs. Mi van helyette? Old meg magad. Ja, nem megy egyedül? Akkor alkalmatlan vagy a pályára. Ehhez kevés egy kormány (vagy több kormány) tehetetlensége, és akarata. Ehhez kell az egész piszkosul elerkölcstelenedett eü.rendszer, aminek része az orvosi elit, de a hiszékeny rezidensek is, nagyok és kicsik egyaránt.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, ebben benne van a szakma is nyakig, akik szemet hunynak a törvénytelenségek felett és azok, akiknek a jelenlegi rendszer nagyon is jó, mert tudnak a zavarosban halászni.
    Ugyanakkor meg vagyok győződve róla, hogy magától senki sem fog az érdekei ellen cselekedni, egy parából jól élő doki se fogja azt mondani hogy figyusztok, holnaptól nem kell az adómentes zsé, jó lesz a közalkalmazotti fizu. Ezért lenne jó, ha lenne politikai akarat a helyzet szanálására, mert egyedül ők azok akik rá tudnának mindenkit venni a jogkövető magatartásra. Csakhát ez olyan vak vezet világtalant lenne....sajnos.

    VálaszTörlés